Tobiasregistret

Idag tänkte jag berätta om Tobiasregistret, en livsviktig sak.

(Kopierad information från deras hemsida).

"I dagsläget är leukemi den sjukdom där blodstamceller oftast används som en sista utväg. Men det finns många andra sjukdomar som kan behandlas på samma vis, bland annat svår blodbrist, immunbristsjukdomar och ämnesomsättningssjukdom.

Blodstamceller är de celler som bildar blod. De finns framför allt inuti benen, i benmärgen. Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny, frisk benmärg och nytt, friskt blod.

Men för att det här ska fungera, krävs att givare och mottagare har samma HLA-typ. Enkelt uttryckt är HLA en sorts markörer på cellerna, som hjälper kroppens immunförsvar att känna igen främmande celler. Har cellerna fel HLA angrips de av immunförsvaret och då fungerar det inte att transplantera.

Ungefär en fjärdedel av alla som behöver en stamcellstransplantation kan få sina nya stamceller av en familjemedlem. För de som inte kan det, är problemet att det finns flera miljoner olika HLA-typer. Därför krävs det att många är beredda att ställa upp, så att alla som behöver kan hitta en lämplig givare.

Ju fler potentiella givare som finns att välja på, desto större chans att hitta en som passar helt enkelt. Och det är här som Tobiasregistret kommer in i bilden.

I vårt register finns tiotusentals potentiella givare av blodstamceller – och deras HLA-typ – registrerade. Så det är till oss, och till liknande register i resten av världen, som sjukvården vänder sig när någon behöver en transplantation av blodstamceller. Men alla som behöver hittar inte någon lämplig givare. Därför behöver vi vara fler."

Att bli med i registret är väldigt enkelt. Du fyller först i en hälsodeklaration, den tar ca 10 minuter och säkerställer att du har grundkraven som krävs för att bli givare. När hälsodeklarationen är ifylld så skickas det ett topskit till dig. Då ska man topsa i munnen enligt instruktionerna, och sedan ska du skicka tillbaka topsen till dem. Topsen skickas in på analys och om allt ser bra ut får du ett mail där det står att du är med i registret. Så enkelt eller hur?!

Snälla gör en god gärning och anmäl dig. Det behövs fler donatorer. Och hur fantastiskt skulle det inte vara att rädda någon annans liv.

Om jag nu lyckats få någon enda person att ansöka till detta så är jag väldigt nöjd. Sprid detta så folk kan få mer kunskap om detta, det är så himla viktigt!

Här blir du givare! Tack!

En bild från dagen! :)

Gillar

Kommentarer

Susanne Eklund
,
Jättebra information, men man måste vara MAX 35 år för att få registrera sig.... så jag är tyvärr för gammal.
ByFelicias
ByFelicias,
Så himla fint men framförallt BRA att du lyfter fram detta! <3
nouw.com/byfelicias
Den_långa_vägen_hem
Den_långa_vägen_hem,
Håller med! Det här är jätteviktig information och bra att du länkat direkt till Tobiasregistret. Jag är tyvärr också för gammal.
nouw.com/den_långa_vägen_hem
Sandra
,
Du lyckades värva mig, skrev upp mig samma dag som du lade ut detta 😊 har ändå lyckan att få vara "frisk" så varför inte hjälpa andra 😊