Stod det i stjärnorna?!

KÄNNER ATT DETTA INLÄGG BÖR REPETERAS OCH LÄSAS AV FLER. Ursprungligen publicerat 12/5 2018


Har under mina dagar som sjuk fått många frågor där folk undrar om jag tror att det finns en mening med allt hemskt som hänt mig. Jag har tänkt mycket på den frågan. Först var det ett tvärnej. Varför ska någon ens behövas utsättas för något så hemskt som cancer?! Men sedan har min tanke utvecklats lite under tiden. Kanske finns det en mening med allt, kanske var det av denna anledning jag föddes. För att lära människorna någonting.

En av min mammas första tankar när jag blev sjuk var varför hon döpte mig till Saga. Hon hade ångest över det. Hur kunde hon vara så dum att döpa mig till det. Alla vet ju att Sagor tar slut någon gång.

När jag för första gången hörde Beyonces låt "I was here" blev jag tagen. Jag var liten och förstod inte mycket engelska, men jag förstod tillräckligt mycket för att förstå sammanhanget och läste sedan igenom hela texten och analyserade den. Låten handlar om hennes mål i livet. Hon vill att det ska märkas att hon varit här, på denna jord. Hon vill inte "försvinna" bara för att hon en dag kommer försvinna. Hon vill lämna ett fotspår, ett evigt fotspår. Denna låt fastnade verkligen hos mig och jag har tänkt mycket på orden. Jag vill också det, lämna ett fotspår, men hur skulle jag göra det då?!

Jag fick en skoluppgift när jag gick i 8:an, att skriva en uppsats där vi skulle berätta vad vi ville göra när vi blev "stora", drömjobb osv. Det var då Beyonces låt kom till mitt huvud. Jag ville inte ha något speciellt jobb eller karriär. Jag ville att det skulle synas att jag varit här, att jag på något sätt gjort något för någon/några andra, att jag har gjort någon skillnad för världen. Denna uppsats skrev jag ett år innan jag blev sjuk, jag hade alltså ingen aning om att detta skulle hända.

Jag vill inte att mitt liv ska sluta här, men jag har ändå fått göra det som var mitt mål här i livet. Det behövde jag inte bli "stor" för att göra. Min livsuppgift var helt enkelt att synliggöra att alla har ett val, man kan välja att tycka synd om sig själv eller ta vara på sin situation och göra det bästa utav det. Att bli sjuk i cancer var verkligen inte något jag ville eller valde, ett negativt besked. Ändå har detta medfört så mycket positivt och det är just dessa saker jag har lärt mig att se tack vare min sjukdomsresa.

Så meningen med livet?! Min mening med livet är att jag ska leva ändå tills jag dör och dela med mig av mina erfarenheter längs vägen. Och jag är så tacksam över att jag nått ut till så många och fått sådan fin respons. Jag har fått mail där folk berättar om deras liv. Hur de har varit deprimerande i år, haft självmordstankar, dåliga värderingar om sig själv och hur de helt enkelt inte haft lust till att leva längre. Gör mig ledsen hur många sådana mail jag faktiskt fått, jag vill inte att en enda människa ska behöva må så dåligt. Men så fortsätter de mailet med att förklara hur jag genom att dela med mig av min egna resa lyckats vända deras tankesätt till ett helt annat och hur de helt plötsligt känner motivation till livet igen. Det är så otroligt vackert och ärofyllt att jag genom att hjälpa mig själv samtidigt också fått hjälpa andra människor. Jag känner inte att jag kommer dö förgäves, jag gjorde något på denna jord, jag kommer inte glömmas bort. Saga Lundin har varit här och förändrat åtminstone några människors syn på livet. Vilket betyder att jag fått uppleva mitt mål trots att mitt liv inte riktigt blev som jag egentligen ville. Det är jag så otroligt tacksam över!

Gillar

Kommentarer

Jessica
,

Du finns i mina tankar, fina Saga <3

Helen
,

Tänker på dig ofta Saga och kommer in här då och då för att hämta inspiration och styrka till att välja livet. Jag hoppas du har det jättebra där du är nu och tack för så mycket ❤

Pia
,

Aldrig glömd Saga ❤

Hedda
,

Hoppas att du har det bra Saga var du än är, du finns i mina tankar. Saknar dig! 🥝🌻💛

Bettan
,

Du finns i våra hjärtan fina Saga !

Fanny ,

Så fantastisk blogg. Den borde ges ut i bokform. Tänker på den norska bloggare Regine Stokke som lätt sin blogg bli bok efter sin död med leukemi. Borde fantastiskt om ni kunde göra Sagas blogg till bok. Vila i frid Saga.

www.instagram.com/gealdrigupp94/
svullo
svullo,

Det finns INGEN mening med cancer lidande olyckor skilsmässor eller cyckelpunka, det är tyvärr bara så det är och går inte att skylla på Gud eller slumpen. Möjligen kan man vara saklig och skylla Cancer på ärftliga faktorer det vi stoppar i oss, det vi andas eller magnetfält, skylla olyckorna på dom som orsakat dom, skilsmässorna på sociala mediers dravel om att hitta lycka genom att byta partner och tro att det är grönare på andra sidan och punka på den som tappade glasflaskan. Vi får aldrig veta.. vi kan bara sörja.. ge cancerfonden alla pengar dom behöver.. vara trevliga mot sina medmänniskor..inte skärpa ner i naturen och hoppas att en gång kommer allt att bli bra. Jag tror att Sara befinner sig på en ljus och härlig plats och vi får glädja oss åt det trots allt

nouw.com/svullo
David_B,

Saknar dig, modigaste Saga. Du har gjort skillnad! 💛💛💛

Astrid
,

Hej Saga💛 Vill att du ska veta hur betydelsefull din blogg fortfarande är för många människor! Jag läste din blogg när du fortfarande uppdaterade den och den berörde mig mycket. Har nu återkommit till den då min förälder fått obotlig cancer. Dina texter hjälper mig få perspektiv på vad min förälder, och vi i familjen, har framför oss. Känner mig stärkt och mindre ensam med hjälp av din blogg. Du var så otroligt duktig på att beskriva dina tankar och upplevelser, stort tack för det! 💛 Hoppas du är på ett bra ställe nu och vill även skicka värme och omtanke till dina anhöriga.

Pia
,

Tänkte på dig nyss, aldrig glömd Saga. Funderar ibland vad du hade tänkt o tyckt om allt som skett sista åren.